Chargement...
Chargement...

Krönika fran Gavisken

Auteur : Olle Schmidt

9,13 €
Chargement...
Livraison à partir de 0,01 €
-5 % Retrait en magasin avec la carte Mollat
en savoir plus

Résumé

O. Schmidt donne vie à des personnages individualisés, fortement ancrés dans un terroir qu'ils connaissent parfaitement, coincé entre les montagnes de la frontière norvégienne et la route côtière qui remonte vers le Nord, et peint en même temps des types éternels. Ainsi, ce qui peut tenir du fait journalistique rejoint une réalité universelle. ©Electre 2024

« Vare sig de kommer härifrån ellerfrån ett annat ställe gillar jag människor som hör hemma någonstans och som i sitt hjärta bär på en by eller en stad där de skulle kunna hitta vägen hem i mörkret. »

Varför började Jacques Debronckarts sang Adélaïde gå runt i huvudet på mig när jag läste Krönika från Gåsviken ? Förmodligen därför att boken ger oss några porträtt av människor med djupa rötter i en jord som de känner utan och innan. Förmodligen också därför att andra personer, även om de inte företagit en resa till Australien på samma sätt som i visan, slagit sig till ro i ett landskap och en miljö som är dem främmande. Olle Schmidts framgång ligger i att han samtidigt kan levandegöra unika individer och måla odödliga människotyper. Det som kan likna en nyhetsnotis i en tidning omformuleras med ordens magi och återförenas till en allmängiltig verklighet. där man lägger märke till att folks tankar och göromål i denna landsända av Sverige - inklämd mellan fjällen vid norska gränsen och kustvägen norrut - är desamma som våra. En vacker hyllning till det dagliga livet för de män-niskor som ofta inte har någonting att säga till om i ett Jämtland långt borta från den brokiga och falska folklore som lockar turisterna upp till Lappland.

Fiche Technique

Paru le : 15/09/2009

Thématique : Littérature Scandinave Littérature germanique en VO

Auteur(s) : Auteur : Olle Schmidt

Éditeur(s) : L'Elan

Collection(s) : Non précisé.

Série(s) : Non précisé.

ISBN : 978-2-909027-80-7

EAN13 : 9782909027807

Reliure : Broché

Pages : 95

Hauteur: 17.0 cm / Largeur 12.0 cm


Épaisseur: 0.5 cm

Poids: 154 g