Chargement...
Chargement...

Brussel, de oorlog herdacht : 1914-2014

Auteur : Laurence Van Ypersele

Auteur : Emmanuel Debruyne

Auteur : Chantal Kesteloot

29,90 €
Chargement...
Livraison à partir de 0,01 €
-5 % Retrait en magasin avec la carte Mollat
en savoir plus

Résumé

Cette étude témoigne de l'importance du patrimoine mémoriel dédié à la Première Guerre mondiale, à Bruxelles (monuments, noms de rues, plaques commémoratives, etc.). Les auteurs mettent en perspective les traces du conflit, avant de présenter la mise en place de la mémoire nationale et son évolution, puis analysent les différentes formes de mémoires (locale, communale, etc.). ©Electre 2024

Brussel

De oorlog herdacht

(1914-2014)

De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog is in Brussel prominent aanwezig. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn momenteel niet minder dan zeshonderd straatnamen, gedenkplaten of monumenten aan de gedachtenis ervan gewijd.

De herdenkingen naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog nodigen ons uit om dit complexe erfgoed en de verschillende identiteiten waarvan het getuigt, te heront-dekken, want in het Brusselse Gewest leeft een veel-vormige herinnering. Als Belgische hoofdstad werd zij een bijzonder rijke gedenkplaats met onder meer het Graf van de Onbekende Soldaat en herinneringste- kens ter ere van de grote veldslagen en nationale figuren. Er wordt ook hulde gebracht aan de geallieerde mogendheden en de humanitaire hulp die België heeft gekregen. In Brussel worden ook nationale beroeps- verenigingen zoals die van de boswachters en foor-reizigers herdacht. Als agglomeratie van gemeenten die hun autonomie koesteren, zijn in Brussel ook veel lokale herinneringstekens te vinden die een eerbetoon zijn aan in de strijd gesneuvelde soldaten, de dage- lijkse ellende van de burgerbevolking onder de bezetter evoceren of hulde brengen aan Belgische vader- landslievende figuren.

Dit boek wil onderzoeken hoe deze veelvormige gedachtenis in de Brusselse ruimte tôt stand is gekomen, de symbolische draagwijdte en evolutie ervan analyseren en nagaan wat dit bijzondere erfgoed vandaag nog kan betekenen.

Fiche Technique

Paru le : 08/06/2014

Thématique : Histoire européenne générale

Auteur(s) : Auteur : Laurence Van Ypersele Auteur : Emmanuel Debruyne Auteur : Chantal Kesteloot

Éditeur(s) : La Renaissance du livre

Collection(s) : Non précisé.

Série(s) : Non précisé.

ISBN : 978-2-507-05221-8

EAN13 : 9782507052218

Reliure : Broché

Pages : 350

Hauteur: 24.0 cm / Largeur 16.0 cm


Épaisseur: 2.5 cm

Poids: 852 g