Chargement...
Chargement...

Immigratie en integratie anders denken : een belgisch interuniversitair initiatief


40,00 €
Chargement...
Livraison à partir de 0,01 €
-5 % Retrait en magasin avec la carte Mollat
en savoir plus

Résumé

Contributions à un colloque interuniversitaire belge qui a eu lieu en octobre 2004 sur l'immigration et l'intégration en Belgique, les pratiques politiques des immigrés, la politique publique belge en matière d'immigration et de nationalité, etc. ©Electre 2024

Immigratie is het voorwerp van belangrijke en vaak passionele debatten. Met name in de politiek en de media wordt immigratie vaak voorgesteld als een probleem. Of het nu gaat om de plaats van de islam in de Europese samenlevingen, over grenscontroles, regularisatie van mensen zonder papieren, integratie van jongere generaties, het dragen van de hoofddoek of jeugddelinquentie ; het politieke en mediatieke discours over deze kwesties maakt van "de immigranten" een bron van ellende voor de samenleving in het gastland.

De wil om te breken met dit stereotiepe, problematische en zelfs vijandige discours bracht verschillende onderzoekers van zeven grote Belgische universiteiten samen. Ze bundelden hun krachten om de reële, positieve inbreng van de immigratie in ons land aan te tonen door -in twee fases- een Belgisch inter-universitair initiatief over Immigratie en Integratie te lanceren. Vooreerst werd een stand van zaken opgemaakt tijdens een belangrijk colloquium (2004). De tweede fase bestaat uit een reeks gerichte onderzoeken die moeten leiden tot verschillende rapporten die op hun beurt in de loop van 2005 en 2006 aan de bevoegde overheden zullen worden voorgelegd.

De inhoud van dit boek komt voor uit het inter-universitair colloquium dat op 18 en 19 oktober 2004 georganiseerd werd door Marco Martiniello, Andrea Rea en Christiane Timmerman. De algemene coordinatie werd verzorgd door Bichara Khader. Het colloquium werd vereerd met de aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Albert II.

Immigratie en Integratie anders denken bevat bijdragen van Frank Caestecker, Thierry Eggericks, Christian Kesteloot, Jean-Yves Carlier, Marco Martiniello, Hassan Bousetta, Dirk Jacobs, Marc Swyngedouw, Andrea Rea, Jan Blommaert, Marie-Claire Foblets, Philippe de Bruycker, Nouria Ouali, Albert Martens, Marc Verlot, Jan Vranken, Christiane Timmerman, Fauzaya Talhaoui, Fabienne Brion et Brigitte Maréchal.

Fiche Technique

Paru le : 22/05/2006

Thématique : Migrations

Auteur(s) : Non précisé.

Éditeur(s) : Bruylant

Collection(s) : Non précisé.

Contributeur(s) : Auteur : Bichara Khader - Auteur : Marco Martiniello - Auteur : - Auteur : Christiane Timmerman

Série(s) : Non précisé.

ISBN : Non précisé.

EAN13 : 9782802722045

Reliure : Broché

Pages : 382

Hauteur: 24.0 cm / Largeur 16.0 cm


Poids: 0 g